Novinky / zajímavosti / rady

Vlhkost ve vinném sklepě

Skladování nebo archivace? Tak či tak, vyhovět potřebám vína se vyplatí. Pro správné skladování vína ve vinném sklepě je důležité sledovat více faktorů. Optimální podmínky pro víno tvoří nejen vlhkost či teplota. Nutnost pečlivosti při dodržování vhodných podmínek závisí na tom, zda chceme lahve vína archivovat nebo je prostě jen skladujeme do nejbližší příležitosti vhodné k jejich konzumaci. Při výrobě či archivaci se dodržují samozřejmě přísnější požadavky. O vhodnosti archivace je rozumné, pokud nejste zběhlí, se poradit přímo s vinařem či znalým prodejcem.

PODMÍNKY SKLADOVÁNÍ VÍNA

Víno, všeobecně, ocení spíše podmínky, kdy je nízká teplota a vyšší vlhkost. Příliš nízké či příliš vysoké hodnoty nejsou vhodné. Teplota ve vinném sklípku by se ideálně měla dle doporučení pohybovat v rozmezí 8-14°C. Skokové, rychlé změny teploty, byť v uvedeném rozmezí, mohou přispět ke kažení vína.

Vlhkost ve vinném sklepě a vlhkost korku:

Zvláště při skladování lahví s korkovou zátkou, by měly lahve ležet tak, aby byla korková část stále ponořená. Důvod je prostý. Korek by neměl vyschnout. Proč? Mohl by se totiž do lahve jinak dostat vzduch a uvnitř začít tvořit octové kvasinky. Z toho důvodu není nutné pokládat lahve z jiné než korkové zátky. Tak se také pozná, že víno v lahvích bez korkové zátky pro skladování určené není. Nemusíme si tedy s podmínkami pro dlouhé skladování tolik lámat hlavu. Zatímco archivace vína vyžaduje mnohem náročnější podmínky pro skladování. Jako ideální vlhkost pro skladování se uvádí 65-80% RH.

Tip:
Ve vinném sklepě je důležité udržovat stabilní vlhkost i teplotu v hodnotách doporučeného rozmezí.

Lahve by také měly ležet ve tmě nebo přítmí. Také z toho důvodu se degustační prostory nalézají v jiné místnosti. Přítmí se někdy zajišťuje také přikrytím slámou a podobně.

Dalším důvodem, proč by víno mělo být skladováno samostatně bez dalších rušivých vlivů je citlivost na pachy. Ty mohou víno také slušně zkazit. Takže, např. brambory, cibuli a podobně s vínem určitě neskladujeme. Na to je dobré si vyhradit zas jiný sklípek.

SPRÁVNÉ KLIMA VE VINNÉM SKLEPĚ

Tip:
Když pokazíte klima ve stávajícím klasickém klenbovém sklepě, není ještě nic ztraceno.

V případě klasických vinných sklepů je jejich správné klima výsledkem také správného vnitřního stavebního tvaru, kterým je vnitřní klenba. Ta samozřejmě slouží zejména k rozložení tlaků a pevnosti sklepa. Ovšem, zajišťuje i správné proudění vzduchu a vlhkosti. U umělých sklípků (nebo pokazíte-li nějakým způsobem klima ve stávajícím sklípku) lze optimální klima dosáhnout také, a to využitím správně dimenzovaného zvlhčovače nebo odvlhčovače, případně součinností obou: odvlhčovače a zvlhčovače, podle přirozených tendencí stávajícího prostoru. Tendence přirozeného klima zjistíme nejdříve měřením a následně volíme vhodné klimatické zařízení doplněné profesionální měřící a regulační technikou.

Tip na závěr:
Při použití správné techniky můžete skladovat víno i v novém umělém sklípku.

Potřebujete poradit s odvlhčováním nebo zvlhčováním? Kontaktujte Perfektum pro více informací.